30 Aralık 2009 Çarşamba

sanal mahkeme 2009

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Dersi Sanal Mahkeme Çalışması (2009-2010/Güz Dönemi)
Olay:
KİRLİ ÇAMAŞIRLAR
(1)Bölgenin zengin ve köklü ailelerinden Özüvar ailesinin biricik kızı Ayfer, ailesinin izni olmaksızın tiyatro sanatçısı Kenan ile evlenmiştir. Ayfer bir gün Kenan’a babasının Moldovya’dan Svetlana adında bir hizmetçi aldığını, (2-3-4) Svetlana’ya tecavüz ettiğini ve doğan çocuğun organlarını 20.000 TL karşılığında Papatya Organ Nakil Kliniği’nde çalışan Serkan Solar adlı doktora sattığını,buna karşılık 20.000 liralık bonu senedi almış olduğunu , ancak senetteki paranın ödenmediğini anlatmıştır. Kenan bu olayı oyun haline getirerek tiyatroda “Kirli Çamaşırlar” adıyla sergilemeye karar verir. Bir basın toplantısında yeni oyununu duyurur ve oyunun ilanlarında Özüvar ailesinin ismine ve fotoğraflarına yer verir.
5) Basın açıklaması ve ilanlar karşısında küplere binen Ayfer’in babası Samim Özüvar gazeteleri arayarak kızı Ayfer’in evlatlık olduğunu, Kenan’ın yazdığı bütün oyunların sanat ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bir maymunun bile yazabileceği ahlaksız gösteriler olduğunu, böyle senaryoların ancak kuş beyinli kişilerin eseri olabileceğini söyler. Bu beyanat gazetelerde yer alır.
(6)Ayrıca Samim’in karısı Nilgün Özüvar; Ceyhun, Demir ve Erkan adlı üç kişiyle her gece tiyatroya gidip, oyun oynanırken sahneye çürük yumurta atmaları konusunda 5.000 TL karşılığı anlaşmış parayı peşin olarak ödemiştir. Fakat ilk gece oyunu seyreden Ceyhun ve Demir, oyunu çok sevmişler çılgınca alkışlamışlardır. Bunun üzerine Nilgün Özüvar Ceyhun ve Demir aleyhine dava açmıştır.
(7)Olayların üzerinden geçen 3 ay zarfında Ayfer bir gazetede köşe yazarı olarak çalışmaya başlar ve ilk olarak babası Samim Özüvar’ın eskiden, belediye başkanı olduğu sırada yaptığı yolsuzluklarla ilgili yazılar yazar. Genel seçimlere giren Samim Özüvar milletvekili seçilir. Samim Gazeteye verdiği bir demeçte damadı olan Kenan’ın eşcinsel olduğuna ilişkin açılamalar yapar. Daha önce kendisiyle soy bağını reddettiği Ayfer’in kokain bağımlısı olduğunu bu yüzden her türlü ahlaksızlığı yapabileceğini söyler.(8) Yaşananlar üzerine Ayfer üyesi olduğu Her Eve Kadın Hakları Derneği’nden çıkarılmıştır.
(9) Oyunun büyük ilgi görmesi ve Türkiye turnesine çıkması üzerine artık dayanamayan Samim, alkol bağımlılığı nedeniyle kısıtlanmış olan Hasan ve 17 yaşındaki Ahmet ile oyunun Sinop’ta sergileneceği tiyatro binasının yakılması konusunda 15.000 TL’ye anlaşır ve bunun karşılığı bir senet verir. İki kafadar iyice tiner çektikten sonra tiyatroyu yakarlar. (10) Bu yangında Ayfer’in yüzü yanar. 11-Yangın sırasında binada bulunan Kenan’ı daha sonra gören olmamıştır. 1 ay sonra ise Kenan’ın 15 yaşında evlilik dışı Samet adlı bir çocuğu olduğu öğrenilmiştir. Ayrıca Ayfer estetik amaliyat yaptırdıktan sonra tanınmış dizi film yönetmeni Çetin ile tanışmış onunla evlenme hazırlığına girişmiştir..
Davalar
1- Samim-Nilgün : Tiyatro oynu nedeniyle Kenen ve Ayfere karşı
1. Tecavüz nedeniyle Svetlana Samim’e ; 2. Svetlana, Klinik – Doktor ve Samim’e
3. Samim, Klinik’e :4. Tiyatro oyunu ve ilanlar sebebiyle Samim – Ayfer ve Kenan’a
5. Kenan ve Ayfer Samim’e karşı gazeteye verdiği beyanatlar nedeniyle
6. Nilgün- Ceyhun ve Demir’e karşı
7. Samim yolsuzluğu yazıldığı için Ayfer’e bu davaya karşı dava olarak Ayfer ve Kenan Samim’e karşı
8. Tiyatro yakma nedeniyle Ayfer – Hasan Ahmet ve Samim’e
9. Ayfer, Derneğe karşı
10. Samet Yangında babasının ölmesi nedeniyle uğradığı zararı yangın sorumlularına karşı
11. Hasan ve Ahmet sözleşme bedeli için Samim’e karşı

SANAL MAHKEME YÖNERGESİ
Yönerge
* Her grup kendisine verilen olay kısmı ile ilgili dava veya davaları hazırlayacak.
• Gruplar önce bir hafata içinde toplanarak aralarında,hakim,davacı,davalı avukatı olarak rol dağılımı yapacak.anlaşmazlık halinde kura çekilecek.
• Sonra 10 gün içinde,davacı taraf dava dilekçesi hazırlayacak.
• Hakime verilen dava dilekçesine davalı taraf on gün içinde cevap verec ek.
• Hakim her iki tarafa 10 gün içinde delillerini sunmasını isteyecek..
• 1-10 Mar arası provalar yapılacak
• 10 -20 Mart arası sanal yargılama duruşması yapılacak

Ek Mevzuat
: 2238 sayılı ODNHK,BK.19,20,41-65,96,97

GRUPLAR
1-Tuğçe acaroğlu, Zülfikar Akmermer, Meltem Melis Altun, Yavuz Efe Arıcıoğlu, Birhan Ayer, Anı Ezgi Ayhan
1- Samim-Nilgün : Tiyatro oynu nedeniyle Kenen ve Ayfere karşı

(1)Bölgenin zengin ve köklü ailelerinden Özüvar ailesinin biricik kızı Ayfer, ailesinin izni olmaksızın tiyatro sanatçısı Kenan ile evlenmiştir. Ayfer bir gün Kenan’a babasının Moldovya’dan Svetlana adında bir hizmetçi aldığını, (2) Svetlana’ya tecavüz ettiğini ve doğan çocuğun organlarını 20.000 TL karşılığında Papatya Organ Nakil Kliniği’nde çalışan Serkan Solar adlı doktora sattığını,buna karşılık 20.000 liralık bonu senedi almış olduğunu , ancak senetteki paranın ödenmediğini anlatmıştır.

2-Cihangir Bahadır, Serdar Bektaş, Melis Çalış, Seçim Çam, Tanju Çaltlı, Hatice Eronat
2-. Tecavüz nedeniyle Svetlana Samim’e

Bölgenin zengin ve köklü ailelerinden Özüvar ailesinin biricik kızı Ayfer, ailesinin izni olmaksızın tiyatro sanatçısı Kenan ile evlenmiştir. Ayfer bir gün Kenan’a babasının Moldovya’dan Svetlana adında bir hizmetçi aldığını, (2) Svetlana’ya tecavüz ettiğini ve doğan çocuğun organlarını 20.000 TL karşılığında Papatya Organ Nakil Kliniği’nde çalışan Serkan Solar adlı doktora sattığını,buna karşılık 20.000 liralık bonu senedi almış olduğunu , ancak senetteki paranın ödenmediğini anlatmıştır.

3-Mehmet Mert Erbil, Erdi Ertuğrul, Buğra Gül, Hatem Gündoğdu, İrem Gürer, Elvan Halıcıoğlu
3-. Svetlana, Klinik – Doktor ve Samim’e
Doğan çocuğun organlarını 20.000 TL karşılığında Papatya Organ Nakil Kliniği’nde çalışan Serkan Solar adlı doktora sattığını,buna karşılık 20.000 liralık bonu senedi almış olduğunu , ancak senetteki paranın ödenmediğini anlatmıştır.

4-Mert İğneci, Nejat İslamoğlu, Özgün Kabaloğlu, Çağatay Karaköse, Emira Karaoğlan, İsmail Karayazgan
4- Samim, Klinik ve Der.Serkana karşı

Samim Özüvar ,Doğan çocuğun organlarını 20.000 TL karşılığında Papatya Organ Nakil Kliniği’nde çalışan Serkan Solar adlı doktora sattığını,buna karşılık 20.000 liralık bonu senedi almış olduğunu , ancak senetteki paranın ödenmediğini anlatmıştır


5-Merve Kasapoğlu, Hasan Emekcan Keleş, Deniz Kıraslan, Engin Kızılata, Yunus Koçana, Hüseyin Ekin Durmuş
5-Kenan ve Ayfer Samim’e karşı gazeteye verdiği beyanatlar nedeniyle

Olayların üzerinden geçen 3 ay zarfında Ayfer bir gazetede köşe yazarı olarak çalışmaya başlar ve ilk olarak babası Samim Özüvar’ın eskiden, belediye başkanı olduğu sırada yaptığı yolsuzluklarla ilgili yazılar yazar. Genel seçimlere giren Samim Özüvar milletvekili seçilir. Samim Gazeteye verdiği bir demeçte damadı olan Kenan’ın eşcinsel olduğuna ilişkin açılamalar yapar. Daha önce kendisiyle soy bağını reddettiği Ayfer’in kokain bağımlısı olduğunu bu yüzden her türlü ahlaksızlığı yapabileceğini söyler.

6-Rüya Kazanoğlu, Anıl Can Kuzu, Müge Merde, Ayşe Buse Mutlu, Sinem Oğiş, Efe Okyay,
6-. Nilgün- Ceyhun ve Demir’e karşı
Ayrıca Samim’in karısı Nilgün Özüvar; Ceyhun, Demir ve Erkan adlı üç kişiyle her gece tiyatroya gidip, oyun oynanırken sahneye çürük yumurta atmaları konusunda 5.000 TL karşılığı anlaşmış parayı peşin olarak ödemiştir. Fakat ilk gece oyunu seyreden Ceyhun ve Demir, oyunu çok sevmişler çılgınca alkışlamışlardır. Bunun üzerine Nilgün Özüvar Ceyhun ve Demir aleyhine dava açmıştır.

7-Ahmet Öğrenci, Hayrettin Can Özal, Özge Özdemir, Bora Özgür, Mahmut Orhun Özşahin, Öykü Özyürek
7. Samim yolsuzluğu yazıldığı için Ayfer’e bu davaya karşı dava olarak Ayfer ve Kenan Samim’e karşı

Olayların üzerinden geçen 3 ay zarfında Ayfer bir gazetede köşe yazarı olarak çalışmaya başlar ve ilk olarak babası Samim Özüvar’ın eskiden, belediye başkanı olduğu sırada yaptığı yolsuzluklarla ilgili yazılar yazar. Genel seçimlere giren Samim Özüvar milletvekili seçilir. Samim Gazeteye verdiği bir demeçte damadı olan Kenan’ın eşcinsel olduğuna ilişkin açılamalar yapar. Daha önce kendisiyle soy bağını reddettiği Ayfer’in kokain bağımlısı olduğunu bu yüzden her türlü ahlaksızlığı yapabileceğini söyler.(

8-Ezgi Pehlivan, Hakan Rona, Huriye Meltem Saraç, Ahmet Sulak, Makbule İrem Tamay, Tolgahan Toksöz
8-. Ayfer, Derneğe karşı

Yaşananlar üzerine Ayfer üyesi olduğu Her Eve Kadın Hakları Derneği’nden çıkarılmıştır.

9-Aybike Topçu, Aysel Didem Tümay, Derya Uçar, Burçin Usluer, Çağlar Uysal,
9- Tiyatro yakma nedeniyle Ayfer – Hasan Ahmet ve Samim’e
Oyunun büyük ilgi görmesi ve Türkiye turnesine çıkması üzerine artık dayanamayan Samim, alkol bağımlılığı nedeniyle kısıtlanmış olan Hasan ve 17 yaşındaki Ahmet ile oyunun Sinop’ta sergileneceği tiyatro binasının yakılması konusunda 15.000 TL’ye anlaşır ve bunun karşılığı bir senet verir. İki kafadar iyice tiner çektikten sonra tiyatroyu yakarlar.

10-Nurbanu Yağız, Hüseyin Yanar, Nesrin Yeşil, Gözde Yıldız, Güney Yılmaz,
10- Yüzü yanan Ayfer, Samim,Hasan ve Ahmete Karşı

11-Hüseyin Zeybel, Mehmet Korkmaz, Yusuf Aslan Çelikan, Ayşegül Öncü, Osman Atakan Öztekin
11-Babasın ın ölümü nedeniyle Samet, Samim,Hasan,Ahmmete Karşı

Ayfer Çetim ile evlenebilirmi ? Bunun için açılabilecek dava

Bu yangında Ayfer’in yüzü yanar. Yangın sırasında binada bulunan Kenan’ı daha sonra gören olmamıştır. 1 ay sonra ise Kenan’ın 15 yaşında evlilik dışı Samet adlı bir çocuğu olduğu öğrenilmiştir. Ayrıca Ayfer estetik amaliyat yaptırdıktan sonra tanınmış dizi film yönetmeni Çetin ile tanışmış onunla evlenme hazırlığına girişmiştir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder