29 Ocak 2010 Cuma

final cevap anahtarı

MEDENİ HUKUK I CEVAP ANAHTARI 2010
1- kamu düzeni ve genel ahlâka

2- a) Ahmet,Ergin değildir. Bu bakımdan tam ehliyetli olamaz. Sahip olduğu akıl hastalığı devamlı olarak ayırma gücünü ortadan kaldırıyorsa, Ahmet tam ehliyetsiz olur, böyle değilse akıl hastalığı bazı hallerde sadece ayırma gücünü kaybettiriyor sa ki,şizofrenlerde genellikle böyledir, Ahmet ayırma gücüne sahip oldupu zamanlarda sınırlı ehliyetsizler grubu içinde olacaktır.
2.b) Ergin olmadığından Ahmetin yerleşim yeri ailesinin yerleşim yeri olan Manisadır. .Ahmetin yerleşim yeri ailesine bağlı olarak yasa tarafından tayin edildiğinden yasal ikametgaha sahiptir. Cazibe Ahmetin 5.dereceden yan kan hımsıdır.

2-c) Ahmetin Haticeye loptop bağışı iki taraflı ivazsız bir borçlandırıcı işlem, çeket satın alması iki taraflı borçlandırıcı işlem, çeketin parasını vermesi tasarrufi bir işlem,başkasının kumaşı ile elbise dikmesi ,işleme adı verilen hukuki bir fiil,elbiseyi bağışı iki taraflı ivazsız borçlandırı işlem, gerdanlığı tamir vermesi,tamir sözleşmesi iki taraflı borçlandırıcı işlem .
Ahmet akıl hastalığı nedeniyle ayırma gücünden yoksun ise bu işlemlerin tümü geçersizdir, ayırma gücüne sahip ise, snırlı ehliyetsiz durumundadır,yaptığı bağışlar geçersizdir, yasal temsilcilerin onayı ile de geçerlilik kazanamaz, ceket satın alma,gerdanlığı tamire verme kendisini borç altına sokacağından ancak yasal temsilcilerinin onayı ile geçerlilik kazanabilir.
2.d) İyiniyetli ve ehliyetli de olsa Hatice ,Ahmetin hediye ettiği loptop’un milkiyetini kazanamaz.Çünkü labtop sahibinin elinden rızası dığında çıkmıştır ve Ahmet de emin sıfatıyla zilyet değildir. Hasan paranın mülkiyetini iyiniyetli olmak kaydıtla kazanır, çünkü paralarda yasa sahibinin elinden rızası dışında çıksa bile , yetkisiz zilyetten 3.kişinin iyiniyetle kazanımı yasaca korumuştur. Melehat elbisenin mülkiyetini kötüniyetli olsa bile kazanır. Çünkü Ahmet,başkasın ait bir kumaşı işleyerek yeni bir eser yaratmıştır (TMK.775 ),emeğinin değeri kumaştan fazladır, Ahmet tam ehliyetsiz olsa bile işlemeyle yarattığı elbisenin mülkiyetini kazanır Bu sebeple Ahmet sahibi olduğu bir eşyayı,Melahata bağışladığı için Melahat kötüniyetli olsa bile elbisenin mülkiyetini kazanır.. Son halde kazanımı engelleyen bir hukuki sebep yoktur.
-----------------------------------------------------------------------
3.a) Akıl hastalığı devamlı Ahmetin ayırma gücünü ortadan kaldırmıyorsa,Ahmet ayırma gücüne sahip küçük (ergin değil ) olarak sınırlı ehliyetsizdir. Sınırlı ehliyetsizler,alkol gibi bir sebepten geçici olarak ayırma gücünü kaybettiği sırada yapmış olduğu haksız fillerden sorumlu olacağından, Yusufa verdiği zararlardan sorumludur. Ahmet bu sorumluluktan ayrma gücünü kayıpta kendisinin kusuru olmadığını kanıtlayarak kurtulabilir.
Yusuf ,Ahmete karşı, kişilik haklarının ihlali nedeniyle maddi manevi tazminat davaları açabilir. Bu davalarda Ahmetin davalı olma ehliyeti de vardır. Yusuf bu davaları kendi yerleşim yeri mahkemesinde açabilir. Nişanlısının yaralanması ,nişanın bozulması nedeniyle Aysel üzüntü duysa bile,doğrudan kendi kişilik hakları ihlal olunmadığından dava açamaz.
Alkol nedeniyle Ayırma gücünü kayıp etmiş Ahmetin,hukuki işlem ehliyeti yoktur,bu sırada imzaladığı borç senedi de mutlak olarak geçersizdir, velisinin onayı ile dahi geçerli hale gelemez.

3.b) Derneğe üye olabilmek için tam fiil ehliyetine sahip olmak gerektiğinden sınırlı ehliyetsiz olan Ahmet kural olarak bir derneğe üye olamaz. Ancak dernekler Kanunu 15 yaşını tamamlamış küçüklerin çocuk derneklerine üye olmasına imkanı tanımıştır. Ahmet’in durumu şizofrenler derneğinin amaçlarına uygun düştüğünden Ahmetin bu derneğe üye olması mümkün sayılabilir. Ancak derneğin o nu üye alma zorunluluğu yoktur.
3.c) Bu durumda derneğin tüzel kişiliği TMK.87.m.ye göre sona ermiştir,bun un tespitini her ilgili mahkemeden isteyebilir. Tüzel kişiliği sona eren derneneklerin hak ehliyeti bulunmaz ancak fiil ehliyeti tasfiye ile sınırlı olarak devam eder.

3.d) Ahmet’in yapmış olduğu vasiyetname ve kurduğu vakıf geçerlidir. Sınırlı ehliyetsizler, sağlararası işlemle vakıf kuramazlar ise de,,şahsa sısıkı sıkıya bağlı hakları tek başlarına kullanabilir. Ölüme bağlı işlemler yapma da şahsa sıkısıkıya bağlı haklardandır .TMK. 15 yaşını dolduran kişilere vasiyet yapma ehliyeti tanımıştır.
Prof.Dr.Şeref ERTAŞ
Not : Fiil ehliyeti konusunda bu sınavda yanlış cevap veren öğrencinin bu sınavdan başarılı olma şansı yoktur. Deslerde açıklandığı üzere, fiil ehliyeti konusu yanlış ,hata kabul etmeyen bir medeni hukuk konusudur.

Gaflara kurban olmayasın
Emin ol ki not alasın
YÜ.de yol alasın
Not ağzında değildir aslan
Yazmışsan bolca verir Hocan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder